Dagfinn Aune: Liten sammenheng mellom inntak av frukt og grønnsaker og risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen
En ny analyse fra den store EPIC studien fant ikke noen klar sammenheng mellom inntak av frukt og grønnsaker og risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen.
Publisert i Forskningspublikasjoner Onsdag 25. november, 2020 - 13:37 | sist oppdatert Onsdag 23. februar, 2022 - 15:14
Tidligere studier har vist at et høyt inntak av frukt og grønnsaker er assosiert med lavere risiko for kreft i munnhule og svelg, spiserør, mage, tykktarm/endetarm og lunger, men det har vært begrenset med prospektive studier vedrørende kreft i skjoldbruskkjertelen. Relativ risiko var på 0.89 (95% KI: 0.68-1.15) for frukt og grønnsaker samlet, 0.89 (95% KI: 0.69-1.14) for grønnsaker og 1.00 (95% KI: 0.79-1.26) for frukt. En antydning til økt risiko ble observert for høyt inntak av frukt juice, 1.23 (95% KI: 0.98-1.53). Selv om disse funnene vedrørende kreft i skjoldbruskkjertelen ikke er så oppløftende er det fortsatt mange gode grunner til å spise mye frukt og grønnsaker fordi det reduserer risikoen for andre kreftformer (som nevnt ovenfor) og i tillegg risiko for hjertesykdom, slag og prematur dødelighet.
- Consumption of fruits, vegetables and fruit juices and differentiated thyroid carcinoma risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study.
- Zamora-Ros R, Béraud V, Franceschi S, Cayssials V, Tsilidis KK, Boutron-Ruault MC, Weiderpass E, Overvad K, Tjønneland A, Eriksen AK, Bonnet F, Affret A, Katzke V, Kühn T, Boeing H, Trichopoulou A, Valanou E, Karakatsani A, Masala G, Grioni S, Santucci de Magistris M, Tumino R, Ricceri F, Skeie G, Parr CL, Merino S, Salamanca-Fernández E, Chirlaque MD, Ardanaz E, Amiano P, Almquist M, Drake I, Hennings J, Sandström M, Bueno-de-Mesquita HBA, Peeters PH, Khaw KT, Wareham NJ, Schmidt JA, Perez-Cornago A, Aune D, Riboli E, Slimani N, Scalbert A, Romieu I, Agudo A, Rinaldi S.
- Int J Cancer. 2018 Feb 1;142(3):449-459.
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.30880/abstract
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056
- https://academic.oup.com/ije/article-lookup/doi/10.1093/ije/dyw319